Hopp over navigasjon

Dansker foretrekker burgere uten rødt kjøtt

04.07.2023 12:39 (Oppdatert 01.10.2024 06:29)

MAX publiserer sin bærekraftsrapport for 2022. Klimapåvirkningen per omsatt krone fortsatte å falle for niende år på rad, og andelen emballasje av fornybart materiale økte til 94 %. Målet om «annethvert solgt måltid uten rødt kjøtt» ble nådd i Danmark, mens det i Sverige, Norge og Polen fremdeles mangler noen prosentenheter.

MAX reduserer klimapåvirkningen i hele verdikjeden per omsatt krone for niende år på rad. Ifølge beregninger fra World Resources Institute som kom i 2022, har MAX også, sammen med gjestenes menyvalg, redusert matens utslipp med 30 prosent per 1000 kcal mellom 2015 og 2021. Denne reduksjonen på 5 prosent per år for matproduksjon er litt raskere enn MAX’ eget mål om 4 prosent per år, som de anser for å være i tråd med FNs -gradersmål fra Paris.

- En stor takk til gjestene våre, som fortsetter å velge gode burgere med lav klimapåvirkning, og til alle medarbeiderne våre på restaurantene, som lager dem. Til sammen har dere redusert matens klimapåvirkning med 30 prosent per 1000 kilokalorier på 6 år. Jeg vet ikke om noen restaurantkjede i verden som har hatt en raskere klimaomstilling, sier Kaj Török, bærekraftssjef hos MAX Burgers.

I april i fjor ble MAX’ kyllingmeny kraftig fornyet, og det har hjulpet restaurantkjeden med å komme nærmere målet om at annethvert måltid skal være noe annet enn rødt kjøtt. I Sverige lå tallet på 45 prosent i 2022, mens man i Danmark havnet på hele 51 %.

- Det var vår største satsing på kylling noensinne. Vi brukte mye tid på smak og konsistens og fant til slutt en perfekt sprø panering og saftig kyllingfilet. I 2022 økte kyllingsalget med 56 %, noe som ble en bekreftelse på at vi virkelig har lykkes med smaken, sier Jonas Mårtensson, som er sjefskokk hos MAX Burgers.

I og med overgangen til ny emballasje som har skjedd suksessivt i løpet av 2022, og som fortsetter i 2023, øker andelen av fornybare materialer til hele 94 %. Tallet kan sammenlignes med 2021, da det lå på 86 %. Med den nye emballasjen har man også gjort et nytt designgrep.

Les hele rapporten her!

MAX’ bærekraftsår 2022 oppsummert:

  1. Salget av måltider uten rødt kjøtt har i 2022 fortsatt å øke til en andel på 45 prosent, mot 40 prosent i 2021.
  2. Ifølge World Resources Institute har matens utslipp hos MAX blitt redusert med 30 prosent per 1000 kcal mellom 2015 og 2021. Klimapåvirkningen per omsatt krone fortsatte å minske for niende år på rad. Totalt øker utslippene, i og med at MAX’ totale salg fortsetter å øke, men de blir lavere per solgt kalori.
  3. Siden 2008 har MAX plantet cirka 3,4 millioner sertifiserte trær i tropene, som binder CO2 fra atmosfæren når de vokser. Dette tilsvarer et areal på cirka 10 000 fotballbaner, eller å fjerne 450 000 fossildrevne personbiler fra veiene på ett år.
  4. Andelen sukkerfri brus fortsatte å øke til 42 prosent (38 prosent i 2021).
  5. Samarbeidet med Samhall fortsetter i forbindelse med renhold og for å fremme mangfold på arbeidsplassene.
  6. Fra 2006 har MAX donert 7–10 prosent av det årlige nettooverskuddet til fattigdomsbekjempelse, og i 2009 grunnla de stiftelsen Rättvis Fördelning. Hittil har MAX satt av 377 millioner kroner før skatt til stiftelsen Rättvis Fördelning.
  7. I Polen har MAX ansatt 36 ukrainske flyktninger som et ledd i arbeidet for ansvarlig virksomhet.
  8. I løpet av året har antall restauranter med ladestasjoner for elbiler økt til 35, og gjestene våre ladet til sammen 8,4 millioner kWh, noe som tilsvarer 1164 ganger rundt jorden.
  9. MAX vant prisen «Sveriges grönaste varumärke» i sin bransje for 13. år på rad.
  10. MAX vant «Sustainable Brand Index» i sin bransje for 13. år på rad.